Єгор Бенкендорф: "З 10 березня є реальна загроза для припинення мовлення Першого національного"

6 лютого 2013
Єгор Бенкендорф: "З 10 березня є реальна загроза для припинення мовлення Першого національного"

2012 рік для Національної телекомпанії України виявився досить успішним - Перший увійшов до Книги рекордів Гіннеса, здобув статуетку "Телетріумфу", запустив міжнародну версію телеканалу і, зрештою, завдяки ексклюзивним трансляціям світових подій отримав хороші показники телеперегляду.

Про те, яким для НТКУ виявився минулий рік, а також про плани на рік прийдешній "ТелеПростір" ексклюзивно поспілкувався з гендиректором Першого національного Єгором Бенкендорфом.

- Яким для телекомпанії виявився 2012 рік? Наскільки вдалось реалізувати задумане?

- 2012 рік для Першого національного запам'явся переможними подіями, які назавжди залишаться не тільки в історії нашого каналу, але й в історії України.

В першу чергу - це переможні виступи наших олімпійців та параолімпійців в Лондоні. Для каналу і всього українського телебачення Олімпіада-2012 стала особливим змаганням і через те, що вперше в історії вітчизняного телебачення одна з головних міжнародних подій 2012 року була показана в такому розгорнутому форматі - ми показали все, що відбувалося на спортивних майданчиках. Щоденні прямі ефіри, трансляції, обговорення в студії. На нашому сайті кожен мав можливість в режимі реального часу стежити за своїм улюбленим видом спорту. Так Олімпіаду в Україні не показували і не дивилися ще ніколи.

Звичайно ж це і перемога української маленької зірочки Насті Петрик на дитячому пісенному конкурсі "Євробачення-2012".

Також у каналу в 2012 році з'явилися рекорди, які буде дуже складно побити:

  • Перший національний увійшов до Книги рекордів Гіннеса (!) і Книги рекордів України, як організатор найтривалішого пісенного марафону національної пісні;
  • програма Першого національного "Надвечір'я" увійшла до Книги рекордів України, як передача, що виходить досить тривалий час на вітчизняному телебаченні - 24 роки!
  • досягненням також стало визнання нашої роботи з боку колег - програма "Школа юного суперагента" перемогла в номінації "Краща дитяча програма" на Телетріумфі-2012.

Хотілося б додати до цього безумовне і стрімке зростання медіа-показників Першого національного, реалізація такого великого проекту, як Перший Ukraine і запуск HD-апаратної.

- Яка у даний час ситуація з фінансуванням НТКУ? З якими проблемами доводиться стикатися?

- Найбільші статті витрат НТКУ - це оплата трансляції сигналу і заробітна плата. У минулому році з більш ніж 11,5 млн грн недофінансування з бюджету - понад 9 млн склало недофінансування оплати розповсюдження телесигналу. Ці гроші доводилося компенсувати за рахунок власних коштів телекомпанії, зароблених на рекламі, оренді і т.п. При цьому зазначу, що на таку статтю витрат, як "Кошти на виробництво програм" - виділялося всього 4,2 млн. грн. Фактично, це створення лише одного повноцінного випуску програми рівня "Майданс". А у нас це - на цілий рік ...

У цьому році ситуація з фінансуванням поки що загрозлива. На трансляцію програм заплановано всього 26,3% від необхідного на рік, тобто вже з 10 березня є реальна загроза для припинення мовлення. При цьому на супутникове мовлення коштів взагалі не заплановано. Але я переконаний, що проблема у фінансуванні державних телеканалів буде таки вирішена, оскільки існування і функціонування цих телеканалів - це питання державної безпеки.

- Чи планується у цьому році збільшення заробітної плати працівникам НТКУ? За рахунок чого?

- Ми постійно прагнемо знаходити можливості для підвищення рівня заробітної плати. І в минулому році нам трохи вдалося виправити становище в кращу сторону. Люди - це головний капітал телекомпанії. І ми будемо намагатися, щоб наші працівники отримували гідну зарплату і не йшли на інші канали.

- У минулому році ви розповідали, що не встигли домовитись про продаж реклами на каналі в одному з альянсів. Яким чином відбуватиметься реалізація рекламного часу на Першому національному у 2013 році?

- Сейлз-хаус "Плюси" (група "1+1 медіа") буде продавати рекламний час Першого національного. Договір укладено на 2013 рік. Однак, за угодою з "1+1", Національна телекомпанія залишає за собою право здійснювати частину продаж.

Я вже говорив, що ідеальним варіантом могло б стати відрахування з боку комерційних каналів частини рекламних надходжень, наприклад - 10% на користь Національної телекомпанії. Взамін - на національному мовнику повністю припиняється показ реклами, і знижується градус конкурентної боротьби, що було б позитивним моментом на рекламному ринку. У підсумку, ми зосереджуємо зусилля на соціальних проектах, яких не шанують комерційні канали, і не штовхаємося з ними ліктями в ніші розважальних шоу, які більш цікаві для рекламодавця.

- Ви задоволені тим, як у даний час відбувається технічне переоснащення каналу?

- На даний момент закінчена реалізація тільки першого етапу технічного переоснащення НТКУ, який включав в себе побудову комплексу автоматизованого ефірного мовлення для 4-х телеканалів, систему довготривалого цифрового архіву та побудова комплексу спеціалізованих приміщень з необхідними параметрами для стабільної роботи встановленого обладнання 24 години на добу/365 днів в році під назвою ЦОД НТКУ (центр обробки даних), який включає в себе системи вентиляції, кондиціонування та безперебійного електрозабезпечення. Це дозволило з 12 листопада 2012 року повністю перейти з аналогового мовлення на цифрове на всіх чотирьох каналах (Перший, Перший Т2, Перший Ukraine, Euronews) з помітним підвищенням якості картинки, а також перейти на безстрічкову технологію мовлення з більш високим рівнем оперативності і енерго- та матеріало-ефективності. Крім того, почалася оцифровка та запис архівних відеоматеріалів на довготривалі цифрові носії, що дозволяє вже не турбуватися про збереження національного надбання архівних телепрограм. На жаль, через припинення фінансування решта етапів, які передбачалися на 2012 і 2013 роки, призупинені.

- Минулого року у НТКУ з'явилась власна HD-апаратна, запрацював телеканал "Перший Ukraine". Чи плануєте ви у 2013 році перевести Перший національний на HD-мовлення? Можливо, у високій якості запрацює міжнародна версія каналу на супутнику?

- Нова система автоматизованого ефірного мовлення дозволяє хоч завтра перейти на мовлення у форматі HD, або ж мати паралельне мовлення SD/HD. Однак доцільність переходу на мовлення у HD грунтується на наявності контенту в даному форматі. Такого контенту в нас немає. Перетворювати SD в HD немає особливого сенсу, адже якість вихідного матеріалу при цьому не поліпшується. А для виробництва відео-продукту в HD потрібна наявність інструментів. Ці інструменти (камери, відео-монтажні станції, студії тощо) передбачалися на 2-му етапі технічного переоснащення НТКУ, фінансування якого ми з нетерпінням чекаємо. Після отримання таких інструментів і виробництва відповідної кількості контенту в HD можна говорити і про перехід мовлення у високій якості.

- Які цілі ви ставите перед телеканалом "Перший Ukraine"? Не плануєте розширити географію його мовлення?

- Перед каналом ставимо мету - бути українським супутниковим каналом №1 у світі. Для цього щодня працюємо над розширенням його програмного наповнення.

Звичайно, географія мовлення каналу є однією з найважливіших завдань - сьогодні канал мовить на супутнику Amos-2 і покриває території України, Росії та Європи. Вже в кінці минулого року він став доступним для користувачів всіх пакетів супутникового оператора Viasat.

У цьому році плануємо вийти на додаткові міжнародні супутникові платформи, ввести канал в пакети російських супутникових операторів і скористатися перевагами, які сьогодні надає розвиток сучасних інформаційних технологій - ввести канал в пакети міжнародних IPTV-операторів і компаній, що надають можливість дивитися канали на Smart TV, смартфонах і планшетах. Саме з їх допомогою на початку року плануємо розширити мовлення на території США, Канади, Близького Сходу.

- Наскільки мені відомо, у 2013 році закінчується контракт "Савік Шустер Студії" з Першим національним. Чи планує НТКУ продовжити контракт з студією Шустера і на яких умовах?

- Ми будемо і надалі продовжувати співпрацю з Савіком Шустером. Закінчиться контракт - укладемо новий. Савік Шустер - професіонал з великої букви, а його програми - це відмінний телепродукт, який затребуваний глядачем.

- Чи планується у рамках чинного контракту з Шустером запуск нових проектів на Першому національному?

- Життя покаже. Ми завжди перебуваємо в пошуку чогось нового.

- Перший національний багато ефірного часу приділяє темі спорту. Яким спортивним контентом потішите глядачів у новому році?

- У 2013 році Національна телекомпанія України буде здійснювати трансляції та висвітлення всіх головних міжнародних змагань з найпопулярніших зимових видів спорту, які будуть широко представлені на Олімпійських Іграх 2014. Зокрема, етапи Кубка світу і Чемпіонат світу з біатлону.

Також будуть показані змагання Чемпіонату світу з водних видів спорту, Кубка Конфедерації ФІФА-2013, Чемпіонату світу з легкої атлетики та Молодіжного Чемпіонату світу з легкої атлетики, Міжнародного турніру зі спортивної гімнастики на "Кубок Олімпійської чемпіонки Стели Захарової", Чемпіонату світуу з художньої гімнастики, Кубоку світу з фрістайлу та інші.

- Незважаючи на любов Першого національного до спорту, повноцінної спортивної програми в ефірі каналу не спостерігається. Не плануєте в новому році змінити традицію?

- У нас є програма "Світ спорту". Вона буде перетворена і вдосконалена та знову з'явиться в ефірі.

- Як ви оцінюєте шанси України провести у себе дитяче Євробачення у 2013 році? Чи вистачить у НТКУ ресурсів провести конкурс на високому рівні?

- Ми підготували заявку на проведення ДПКЄ-2013 в Україні. На даний момент вона розглядається в оргкомітеті. Як тільки буде відоме рішення організаторів, ми відразу про це скажемо. Сподіваємося, воно буде позитивним.

Що стосується ресурсів. Звичайно, подібні конкурси не проводяться тільки силами національного мовника. Залучається і уряд країни, і спонсори, і волонтери. Це дуже велика і об'ємна робота. І в той же час - це престиж країни, яка приймає у себе такий конкурс.

- Нещодавно відбувся національний відбір на "Євробачення-2013", у якому перемогла Злата Огневич. Те, що показала Злата на відборі, на ваш погляд, зможе підкорити європейського слухача? Чи, можливо, представниці України на головному музичному святі Європи необхідно щось змінити перед поїздкою у Мальме?

- Національний відбір цього року був найвідкритішим і найпрозорішим, адже саме в цьому році ми вирішили зробити нововведення - "Вибір медіа-експертів". Крім традиційного голосування журі та телеглядачів, до вибору переможця ми залучили засоби масової інформації, щоб перевірити, чи співпадуть думки медійників з офіційними результатами. Представники ЗМІ обрали свого переможця, і ним виявилася Злата Огневич. Я дуже радий, що думки глядачів, журі та медіа співпали. Це означає, що вибір зроблено правильний. Ми всі сподіваємося, що Злата Огневич принесе перемогу Україні на "Євробаченні-2013".

Що стосується якихось змін у постановці виступу Злати, костюмів, балету тощо, - це питання до її продюсера. Головне, щоб були дотримані умови та вимоги конкурсу.

- Яке першочергове завдання ставите перед собою на найближчий рік?

- Будемо продовжувати примножувати наші здобутки і розвивати канал. У цьому році ми також сподіваємося на високому рівні провести в Україні дитяче "Євробачення-2013", почнемо серйозну підготовку до 200-річного ювілею Т.Г.Шевченка.

Слідом за перемогою на "Телетріумфі-2012" програми "Школа юного суперагента", в наступному році ставимо завдання отримання мінімум трьох статуеток "Телетріумфу-2013". Плануємо вихід середньої частки каналу за підсумками року на рівні 4-5%, хочемо зайняти 6 місце серед усіх загальнонаціональних українських каналів за аудиторією 18 + ("Вся Україна").

Також в планах - розширення географії мовлення наших каналів в світі, вихід на нові сучасні технології трансляції сигналу, повернення втрачених позицій державного мовлення.

І звісно ж, ми й надалі будемо продовжувати виконувати свою місію: освітню, пізнавальну, створювати продукт, орієнтований в першу чергу на загальнолюдські цінності.