Прес-конференція з переможницею ДПКЄ – 2012

18 грудня 2012
Прес-конференція з переможницею ДПКЄ – 2012

Сьогодні у прес-центрі Національної телекомпанії України відбулася прес-конференція на тему "Дитяче Євробачення-2012. Перемога!".

У заході взяли участь:

  • Єгор Бенкендорф, генеральний директор НТКУ
  • Валід Арфуш, заступник генерального директора НТКУ
  • Анастасія Петрик, переможниця міжнародного дитячого пісенного конкурсу "Дитяче Євробачення - 2012"
  • Ігор Петрик, продюсер
  • Вікторія Петрик, учасниця Дитячого пісенного конкурсу "Євробачення - 2008".
  • Марина Порошенко, голова Фонду Петра Порошенка
  • Сергій Бурлаков, представник Міністерства внутрішніх справ України
  • Діана Дорожкіна, дизайнер

На прямому зв'язку з учасниками конференції був міністр культури України Михайло Кулиняк.

Усі присутні привітали Настю Петрик із цією важливою для неї і для всієї України перемогою. У своїх виступах Єгор Бенкендорф і Валід Арфуш розкрили важливий секрет - Україна подала заявку до Європейської мовної спілки на проведення ДПКЄ - 2013 на своїй території. 

"Національна телекомпанія України подала заявку на проведення Дитячого пісенного конкурсу "Євробачення" на території України. Наступного тижня ми вже матимемо офіційну відповідь, і на сьогодні я не бачу причин, які б завадили провести цей конкурс у 2013 році в нашій країні", - сказав генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф.

Заступник генерального директора НТКУ Валід Арфуш додав: "На сьогоднішньому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив рішення всіляко підтримувати проведення ДПКЄ - 2013 в Україні. Для Європейської мовної спілки це може стати позитивним чинником у виборі країни, яка прийматиме фінал конкурсу у 2013 році".

Переможниця Х Дитячого пісенного конкурсу "Євробачення" Анастасія Петрик подякувала всім за підтримку. "Ми дуже раді, що перемогли на цьому конкурсі. Ми дуже довго йшли до цієї перемоги, і наша кропітка робота була помічена та гідно оцінена", - додав до слів Насті Петрик її продюсер і тато Ігор Петрик. 

Як повідомлялося раніше, до прес-конференції за допомогою телефонного зв'язку долучився міністр культури України Михайло Кулиняк. "Я хочу щиро привітати нашу переможницю. Вона, така маленька, подарувала всім нам величезну перемогу на "Дитячому Євробаченні". Ми всі до цього причетні - і Міністерство культури, і Держкомтелерадіо, і Перший Національний телеканал. Ми не підведемо нашу переможницю і зробимо у 2013 році це свято дитячої пісні таким же якісним і яскравим, яким був виступ Насті у Нідерландах", - сказав міністр.

Переможницю привітала і Марина Порошенко, голова Фонду Петра Порошенка: "Я дуже пишаюся тим, що Фонд Петра Порошенка допомагав Насті Петрик. Адже ця маленька дівчинка має такий талант, яким повинна пишатися наша держава. Я щаслива з того, що ми були поруч з Настею у цей відповідальний момент".

Також на запитання ЗМІ відповідали дизайнер Діана Дорожкіна, яка стала автором концертного костюма Насті Петрик, та представник Міністерства внутрішніх справ України Сергій Бурлаков. До речі, наша конкурсантка виступала за підтримки Міністерства внутрішніх справ України. До того ж, Настя Петрик є учасницею дитячого театру Центру культури і мистецтв МВС.

Нагадаємо, що 1 грудня в Амстердамі (Нідерланди) відбувся фінал Х Дитячого пісенного конкурсу "Євробачення - 2012". Переможницею стала представниця України Анастасія Петрик. Наша конкурсантка виконала на сцені Heinken Music Hall пісню "Небо".

Дитячий пісенний конкурс "Євробачення" (ДПКЄ) - щорічний міжнародний телевізійний пісенний конкурс, у якому беруть участь представники країн-членів Європейської мовної спілки. До конкурсу допускаються учасники віком від 10 до 15 років. Перший конкурс був організований у 2003 році.

Україна бере участь у ДПКЄ з 2006 року.

У 2006 році представник України Назар Слюсарчук з піснею "Хлопчик рок-н-ролл" набрав 58 балів і посів 9 місце. У наступні роки представники України демонстрували на ДПКЄ такі результати:

2007 - Ілона Галицька "Урок Гламуру" - 9 місце (56 балів).
2008 - Вікторія Петрик "Матроси" - 2 місце (135 балів).
2009 - Андранік Алексанян "Три тополі, три сурми" - 5 місце (89 балів).
2010 - Юля Гурська "Мій літак" - 14 місце (28 балів).
2011 - Kristall "Європа" - 11 місце (42 бали).

У 2012 році, вперше за всю історію участі України у Дитячому пісенному конкурсі "Євробачення", наша конкурсантка посіла перше місце. Настя Петрик за результатами голосування журі, експертів та дитячого журі (нововведення цьогорічного конкурсу) набрала 138 балів і принесла Україні перемогу. 

Загалом, конкурс завершився з такими результатами:

1. Україна - 138 балів
2. Грузія - 103 бали
3. Вірменія - 98 балів
4. Росія - 88 балів
5. Бельгія - 72 бали
6. Швеція - 70 балів
7. Нідерланди - 69 балів
8. Ізраїль - 68 балів
9. Білорусь - 56 балів
10. Молдова - 52 бали
11. Азербайджан - 49 балів
12. Албанія - 35 балів 

До речі, за всю історію проведення конкурсу рекордну кількість балів - 171 - набрала у 2004 році Іспанія.

Однією з основних відмінностей Дитячого пісенного конкурсу від дорослого "Євробачення" є те, що країна, яка прийматиме конкурс, визначається на основі конкурсної презентації, а не за результатами перемоги на конкурсі.

У 2009 році Дитячий пісенний конкурс "Євробачення" проходив в Україні, у київському Палаці спорту. Ведучими ДПКЄ - 2009 були Ані Лорак і Тімур Мірошниченко. На цьому конкурсі представник від України Андранік Алексанян посів 5 місце.

Переможцем став Ральф Макенбах з Нідерландів. Україна провела VII Дитячий пісенний конкурс "Євробачення" на високому рівні - гості з інших країн гідно оцінили рівень організації заходу. 

Анастасія Петрик - українська співачка, переможниця міжнародних дитячих конкурсів "Дитяче Євробачення - 2012" (Амстердам) і "Дитяча Нова Хвиля" (Артек, серпень 2010 разом з сестрою Вікторією Петрик). Успішно виступала на дитячих музичних конкурсах "Молода Галичина" (1 місце) і "Чорноморські ігри" (2 місце). Володарка унікального джазового вокалу.

На завершення прес-конференції усі присутні ще раз привітали Анастасію Петрик із блискучою перемогою.