ВИБОРИ-2012 НА «ПЕРШОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ»: МАКСИМАЛЬНЕ ВИСВІТЛЕННЯ ПОЛІТИЧНИХ ПОДІЙ ТА РІВНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВСІХ…

21 серпня 2012
ВИБОРИ-2012 НА «ПЕРШОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ»: МАКСИМАЛЬНЕ ВИСВІТЛЕННЯ ПОЛІТИЧНИХ ПОДІЙ ТА РІВНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВСІХ…

Висвітлення парламентських виборів-2012 стане головною подією осені для нашого телеканалу. Беззаперечно, ми є частиною великого складного механізму з забезпечення виборчих прав кожного громадянина України, і від нашої діяльності буде залежати те, наскільки повну інформацію про перебіг виборів-2012 отримає кожний з наших глядачів. Разом з цим, під час виборів державний телевізійний канал традиційно є зручною мішенню для звинувачень в обмеженні свободи слова, фаворитизмі та ненаданні слова тим чи іншим учасникам передвиборчих змагань. Це цілком очікувана ситуація, і моніторинг українських ЗМІ говорить нам, що об'єктом критики державне телебачення було завжди і незалежно від того, хто на той чи інший момент очолював телеканал чи яка партія на той час мала більшість у Верховній Раді.

Тому до висвітлення виборів народних депутатів України ми підходимо з максимальною зосередженістю і цілковитим усвідомленням того, наскільки відповідальні завдання стоять сьогодні перед «Першим Національним». Зокрема, ми стали першим українським телеканалом, який оприлюднив інформацію про вартість ефірного часу для проведення передвиборної агітації. Крім цього, ще з початку 2012 року ми неодноразово розсилали листи всім політичним партіям, які зареєстровані Міністерством юстиції України, з пропозицією почати переговори щодо висвітлення їхньої діяльності як до, так і впродовж передвиборчої кампанії.

Завчасно проведені переговори між політичними силами і «Першим Національним» дали добрі результати. Лише за декілька останніх тижнів наші глядачі мали можливість побачити з'їзди фактично всіх провідних політичних партій України, які беруть участь у виборах. У нашому ефірі політичні партії публічно оголошували імена своїх висуванців, представляли передвиборні програми, затверджували виборчі списки кандидатів. Зокрема, з початку серпня у нашому ефірі були показані XIV з'їзд Партії регіонів, який подивилися більше 3 мільйонів глядачів, з'їзд Об'єднаної опозиції «Батьківщина» на чолі з Олександром Турчиновим та Арсенієм Яценюком, X з'їзд партії «УДАР» Віталія Кличка. Також ми не оминули своєю увагою з'їзди менших політичних партій - партії «Україна-Вперед!» на чолі з Наталією Королевською та Радикальної партії Олега Ляшка.

Хочу зазначити, що трансляція партійних з'їздів відбувалася на рівних умовах для всіх учасників - слово було надане усім без винятку політичним силам, які висловили зацікавленість у співпраці з «Першим Національним» і уклали відповідні угоди. В свою чергу, передвиборча активність тих партій, які з різних причин не транслювали свої з'їзди у прямому ефірі, широко висвітлювалася у випусках новин - так ми розповіли нашим глядачам про 45-ий з'їзд Комуністичної партії України на чолі з Петром Симоненком та публічні заходи, організовані партією «Наша Україна» на чолі з Віктором Ющенком, ВО «Свобода» Олега Тягнибока, партією «Зелена планета» Сергія Орєхова, а також ВО «Громада» на чолі з Іваном Лазаренком.

Окремо слід зауважити, що поява тієї чи іншої політичної сили в сьогоднішньому ефірі «Першого Національного» у більшості випадків не є чимось новим, а являє собою продовження плідної співпраці, яка триває впродовж кількох останніх років. Українська політика завжди була в центрі нашої уваги, через що глядачі «Першого Національного» мали можливість регулярно отримувати інформацію про діяльність Партії регіонів, «Батьківщини», «Фронту змін», Блоку Володимира Литвина, а також менших партій як лівої, так і правої спрямованості. Крім висвітлення поточної діяльності партій і окремих політиків ми надавали ефір для розміщення партійної реклами, а лідери партій отримували можливість вітати наших телеглядачів з визначними святами українського календаря.

У передвиборний період «Перший Національний» традиційно надаватиме ефірний час політичним партіям-суб'єктам виборчого процесу для проведення прямої агітації. Крім цього, у декількох нових суспільно-політичних ток-шоу запрошені кандидати зможуть розповісти про своє бачення України майбутнього, а також головних завдань Верховної Ради України сьомого скликання. Продовжиться виробництво і тих політичних програм, які уже зарекомендували себе протягом 2010-2012 років, зокрема, ток-шоу «Шустер-LIVE», «Досвід», «Про головне», «Точка зору», тощо. Більша увага буде приділена висвітленню великих політичних заходів у прямому ефірі - для цього ми будемо просити різні політичні сили більш завчасно повідомляти нас про події, які вони пропонуватимуть для висвітлення на нашому телеканалі.

Сьогодні «Перший Національний» як організаційно, так і технічно готовий до продовження співпраці з усіма зацікавленими політичними силами і впродовж наступних двох місяців порадує своїх глядачів широким висвітленням виборів-2012. Попереду у нас багато роботи, і я хочу закликати всіх українських політиків вести активну публічну діяльність, адже завдяки нашим можливостям як потужного мовника з майже 100-відсотковим покриттям території України, про ваші погляди, систему цінностей, завдання у політиці зможуть дізнатися мільйони телеглядачів у найвіддаленіших куточках країни. Виборець має невід'ємне право знати про те, з чим політики йдуть до Верховної Ради, і разом ми зможемо забезпечити реалізацію конституційних виборчих прав кожного громадянина.