На "Інтеі" 18 квітня о 14:00 - пряма трансляція Сходження Благодатного Вогню з Храму Гроба Господнього

8 квітня 2009

Щорічно мільйони віруючих по всьому світу стають свідками Дива: у Велику Суботу, напередодні світлого свята Воскресіння Христового, після молитов єрусалимського Патріарха на Гроб Господній сходить Благодатний Вогонь. За християнським вченням, рік, коли вогонь не зійде з неба, стане останнім в історії людства. І це додає до очікування дива особливого напруження.

Чи зійде небесний вогонь цього разу? На "Інтеі" 18 квітня о 14:00 - пряма трансляція Сходження Благодатного Вогню з Храму Гроба Господнього.

Сходження Благодатного Вогню - найвеличніше диво у християнському світі, яке відбувається раз на рік у Єрусалимі і є свідоцтвом Божої любові до людини. Не лише православні християни, але й представники найрізноманітніших конфесій із хвилюванням очікують на цю подію.

Побачити на власні очі диво і отримати Боже благословення прагне кожен християнин, тому до Храму Гробу Господнього або, як його ще називають, Храму Воскресіння Христового приходять десятки тисяч паломників із різних країн. Очевидці стверджують, що окрім свого чудесного походження, вогонь перші кілька хвилин не обпікає шкіру, і паломники вмиваються його благодатним світлом. Після цього вогонь несуть до своїх домівок та храмів, спецрейсами відправляють до найвіддаленіших куточків земної кулі.

Глядачі "Інтера" стануть свідками хресної ходи, яка почнеться у полудень у дворі Єрусалимської патріархії. Урочиста процесія на чолі з Патріархом Єрусалимським Феофілом попрямує до Храму Воскресіння Христового до Кувуклії - каплиці, зведеної над Гробом Господнім.

Ще напередодні ізраїльська поліція ретельно оглядає все, у першу чергу Кувуклію і навіть священнослужителів - впевнитися, що там немає нічого, що могло б спричинити займання. Патріарх знімає із себе вбір і проходить процедуру огляду, після чого в одному лише хітоні входить до Кувуклії і, стоячи навколішки, просить Господа послати на землю Благодатний Вогонь. У цей час у храмі гасять усі вогні, і присутні завмирають в очікуванні дива.

Першою ознакою сходження Благодатного Вогню є яскраві спалахи Благодатного Світла, яке немов блискавки пронизує напівтемряву. Вони йдуть звідусіль: від куполу, від вікон, образів і навіть колон Храму. Іноді від Благодатного Вогню спалахують лампади і запалюються свічки в руках паломників.

І ось Храм оживає. Чуються радісні вигуки, крізь бокові отвори Кувуклії видно, як всередині  палає Вогонь. Двері Храму Гроба Господнього відкриваються, і виходить Патріарх, який благословляє народ Благодатним Вогнем. Вогнем, який свідчить про велику милість Господню і передвіщає радість Воскресіння.

Дивіться 18 квітня о 14:00 пряму трансляцію сходження Благодатного Вогню з Храму Гроба Господнього в Єрусалимі.

Повтор цього таємничого та священного обряду можна буде побачити вранці Світлого Свята Воскресіння Господнього, 19 квітня о 06:20.